Politika

Kina najavila sankcije Nancy Pelosi zbog putovanja na Tajvan

Izvor: Bloomberg News

05. avgust 2022, 12:37

Kina najavila sankcije Nancy Pelosi zbog putovanja na Tajvan

Bloomberg

Kina je najavila sankcije predsedavajućoj američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi zbog putovanja na Tajvan ove nedelje. Time je ona postala najviši američki zvaničnik koga je Peking sankcionisao.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je neodređene sankcije protiv Pelosi i njene uže porodice nakon što je poslanica otputovala iz Japana u petak. Ranije je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Chunying rekla na redovnom brifingu za novinare da su tenzije oko Tajvana ove nedelje potpuno izazvali predsedavajuća Pelosi i američki političari.

Kina nije precizirala šta sankcije podrazumevaju, ali su prethodne mere ograničavale pojedince da uđu u Kinu, Hongkong ili Makao, ili da tamo posluju. Takve odrednice će verovatno biti simbolične za Pelosi.

Vašington do sada nije sankcionisao njenog kineskog kolegu, zakonodavnog lidera i trećeg po redu kinseskog zvaničnika, Lia Zhanshua, zbog njegove centralne uloge u nametanju zakona o nacionalnoj bezbednosti Hongkongu 2020. godine. Wang Chen, potpredsednik zakonodavnog tela i član 25-članog Politbiroa, najviši je kineski zvaničnik koji se suočava sa američkim kaznama.

Prošle godine, Peking je sankcionisao bivšeg američkog državnog sekretara Michaela Pompea, baš kada su predsednik Joe Biden i njegova administracija preuzeli vlast. Pompeo je posetio Tajvan tek nakon što je napustio vladu i nakon što ga je Kina sankcionisala.

Godine 1979. SAD su zvanično priznale vladu u Pekingu i prekinule veze sa Tajvanom, koji Peking smatra svojom teritorijom, kao deo kompromisa "jedne Kine". Peking vidi posetu Pelosi kao poslednju u nizu koraka za podrivanje tog sporazuma.

Kina je ranije ove nedelje saopštila da je pozicija Pelosi kao druge u nizu posle američkog predsednika učinila njeno putovanje veoma osetljivim. Peking je odgovorio na njeno putovanje vojnim vežbama bez presedana oko Tajvana, uključujući ispaljivanje projektila u more i prelazak srednje linije koja deli Tajvanski moreuz.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Kina odabrala da "preterano reaguje" na putovanje Pelosi i da ga iskoristi kao izgovor da se uključi u provokativnu vojnu aktivnost.

— Uz asistenciju Colum Murphy, Jing Li, and Dan Murtaugh

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo