Politika

Pregovori Srbije i Kosova bi mogli da se nastave nakon tenzija

Izvor: Misha Savic/Bloomberg

03. avgust 2022, 11:44

Sastanak u Briselu mogao bi da se održi 18. avgusta

Kosovo odložilo odluku o ličnim dokumentima i tablicama

Pregovori Srbije i Kosova bi mogli da se nastave nakon tenzija

Bloomberg

Srbija i Kosovo bi kasnije ovog meseca mogli da nastave pregovore o popravljanju odnosa uz posredovanje Evropske unije nakon tenzija tokom vikenda oko ličnih karata i tablica automobila.

Sastanak u Briselu mogao bi da se održi 18. avgusta, rekao je u utorak uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić za nacionalnu televiziju RTS. Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu rekao je da se sastanak očekuje u trećoj nedelji avgusta, preneo je prištinski list Koha.

Vučić je rekao da su tenzije duž kosovsko-srpske granice u nedelju gurnula balkanske susede i bivše ratne neprijatelje na samo "korak od katastrofe". On je okrivio vladu Kosova za preduzimanje jednostranih akcija koje su razbesnele lokalne Srbe koji žele da zadrže svoja dokumenta koja je izdala Srbija. Srpska manjina je postavila blokade puteva dok je kosovska policija bila raspoređena u severnoj graničnoj oblasti.

Kosovo je pristalo da odloži na 30 dana zahtev prema kojem bi svi stanovnici, uključujući etničke Srbe, morali da se pridržavaju propisa o registraciji vozila i ličnih dokumenata koje je odredila vlada.

Sastanak u Briselu, deo više od decenije neuspešnih razgovora Beograda i Prištine, može da se nastavi "iako ne očekujem dogovor", rekao je Vučić.

Srbija odbija da prizna suverenitet Kosova od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, skoro deceniju nakon što su dve strane vodile rat po etničkim linijama.

I Kosovo i Srbija teže da se pridruže Evropskoj uniji, ali moraju da normalizuju odnose da bi se kvalifikovali za članstvo. Više od 100.000 Srba i dalje živi na Kosovu, koje ima pretežno albansko stanovništvo od 1,8 miliona.

 

- Pisanju pomogli Jorge Valero and Jasmina Kuzmanovic.

© 2022 Bloomberg L.P.

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo