Politika

Nancy Pelosi sletela na Tajvan uprkos kineskim upozorenjima

Autor: Hana Stevović

02. avgust 2022, 16:53

Bloomberg

Hana Stevović

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nansy Pelosi sletela je na Tajvan u utorak uveče, uprkos kineskim pretnjama. Ona je postala američki političar najvišeg ranga koji je posetio ostrvo u poslednjih 25 godina.

Njena kongresna delegacija planira da se sastane sa predsednicom Tsai Ing-wen u sredu ujutru, navodi se u saopštenju kancelarije tajvanskog lidera.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odgovorilo je ubrzo nakon sletanja, proglasivši njenu posetu ozbiljnom političkom provokacijom.

Narodnooslobodilačka armija Kine je saopštila da će od utorka uveče izvoditi zajedničke vazdušne i pomorske operacije oko Tajvana, uključujući vežbe gađanja iz daljine u Tajvanskom moreuzu. 

"Ova akcija je usmerena na šokantnu nedavnu eskalaciju događaja po pitanju Tajvana u SAD i služi kao ozbiljno upozorenje tajvanskim snagama za nezavisnost ili onima koji traže nezavisnost“, napisano je u saopštenju. Peking je takođe najavio vojne vežbe u različitim oblastima oko ostrva Tajvana od 4. do 7. avgusta.

Kina je prethodno saopštila da će "definitivno preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet", kao i da "sve posledice koje iz toga proizilaze moraju da snose SAD i separatistički pokret za nezavisnost Tajvana".

Pelosi je izjavila da njena poseta "ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država" i da Amerika "nastavlja da se protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo".

"Poseta naše kongresne delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci živahnoj tajvanskoj demokratiji", rekla je Pelosi. 

Bela kuća je odbila da kaže da li je bila u kontaktu sa kineskom vladom otkako je Pelosi sletela.

Ispred hotela u kojem Pelosi navodno boravi okupljaju se demonstranti i pristalice.

Kina je ranije obećala vojni odgovor uoči posete Pelosi koji rizikuje da izazove krizu između najvećih svetskih ekonomija. Predsednik Xi Jinping rekao je predsedniku Joe Bidenu prošle nedelje da će "odlučno čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine" i da će "oni koji se igraju sa vatrom opeći".

- Napisano uz pomoć novinara Bloomberga, Debby Wu i Cindy Wang

- Kroz ceo tekst su dodate nove informacije

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo