Adria

Mnoga poskupljenja u regionu su veštačka

Izvor: Marko Perožić i Nikolina Oršulić

22. septembar 2022, 12:59

Fedovo povećanje kamatnih stopa neće imati dramatičan učinak na privredu

Na američkom tržištu rada došlo do velikih strukturnih promena

U EU Japunčić očekuje smanjenja ukupne potrošnje i potražnje, ali i blago usporavanje

Finansijski analitičar Hrvoje Japundžić smatra da do mnogih poskupljenja na tržištima našeg regiona dolazi na veštački način, tako što se na uvoznu cenu ugrađuju mnogo veća očekivanja buduće inflacije.

U razgovoru za Bloomberg Adriju to je nazvao preteranim uključivanjem subjektivizma u procene povećanja cena, a time i proračun inflacije.

Poboljšane mogućnosti nabavke i sniženja cena roba na svetskim tržištima trebalo bi da utiču na slabljenje inflacije na našim područjima, smatra Japunčić.

To se prvenstveno odnosi na cene hrane, dok je u energetskom smislu situacija od zemlje do zemlje prilično različita. U najgorem slučaju se očekuju usporavanja u lancima nabavke, vrlo jaka zima i snažnije širenje virusa korona.

Ako do toga dođe, tumači Japunčić, članice evrozone i Evropske unije mogu računati na podršku Evropske centralne banke, Evropske komisije, fondova i Evropske investicione banke, dok će zemlje iz regije koje nisu deo bloka pomoć morati potražiti od Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Zaključio je kako problem nedostatka radne snage s kojima se suočavaju tržišta rada u regiji može prerasti u pozitivnu vest za zaposlene. "Poslodavci će se teže upuštati u značajna otpuštanja jer će im u roku oporavka, a znamo da oporavci u najlošijim segmentima traju od 12 do 18 meseci, biti vrlo teško doći do radne snage."

Japunčić misli da teška recesija nije izvesna niti za SAD niti za Evropsku uniju, o čemu možete detaljnije saznati u videu.

 

 

 

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija