Kompanije

Wizz planira flotu od 50 aviona u Saudijskoj Arabiji

Izvor: Christopher Jasper/Bloomberg

20. septembar 2022, 18:45

Više od četvrtine letova u ogranku bilo bi domaće

Wizz planira sledeće nedelje da počne da leti za Saudijsku Arabiju

Wizz planira flotu od 50 aviona u Saudijskoj Arabiji

Bloomberg

Wizz Air Holdings Plc namerava da uspostavi flotu od 50 aviona u novom ogranku u Saudijskoj Arabiji do kraja decenije, rekli su analitičari nakon nedavnih brifinga diskontnog prevoznika.

Više od četvrtine letova u ogranku bilo bi domaće, s tim da bi oko 50 odsto bilo fokusirano na širi Bliski istok, a ostatak uglavnom na Evropu, rekao je Alex Irving iz Sanford C. Bernsteina u belešci od utorka, citirajući komentare menadžmenta Wizza iz sedišta prevoznika u Budimpešti.

Wizz je u maju potpisao ugovor o istraživanju planova za zajednički poduhvat u Saudijskoj Arabiji. Zemlja je privlačna zbog svojih 36 miliona stanovnika i velike površine koja zahteva letove duže od dva sata čak i za neka domaća putovanja, u kombinaciji sa vladinim nastojanjem da se do 2030. godine dolazni turizam poveća za skoro šest puta.

Wizz planira sledeće nedelje da počne da leti za Saudijsku Arabiju, počevši od letova za zalivski grad Daman iz Rima, Beča i Abu Dabija. Prevoznik je prošlog meseca saopštio da će proširiti operacije na 20 ruta iz 11 evropskih gradova, uključujući i prestonicu Rijad i Džedu na Crvenom moru.

Saudijske usluge biće ograničene na dolazne letove sve dok se ne pronađe nacionalni partner u zemlji, rekao je James Goodall, analitičar u Redburnu, u belešci nakon brifinga Wizza.

Irving je rekao da će se Wizz suočiti sa malom konkurencijom u Saudijskoj Arabiji, pri čemu se glavni avio-prevoznik Saudia i planirana druga nacionalna aviokompanija bave uglavnom dugolinijskim uslugama, a lokalni niskotarifni avio-prevoznici Flynas i Flyadeal imaju "mnogo veće troškove".

Bloomberg Chartmaker
 

Wizz u celini planira flotu od 500 aviona do 2030. godine, a poslednja porudžbina za 75 uskotrupnih aviona "airbus SE A321neo" objavljena je prošle nedelje.

Cilj avio-kompanije je da bazira 125 aviona na zapadnoevropskim tržištima, gde je konkurent lideru diskontnih kompanija Ryanair Holdings Plc, 250 u svom srcu centralne i istočne Evrope i 125 dalje na istoku. Ovo poslednje bi uključivalo biznis u Saudijskoj Arabiji, postojeće zajedničko preduzeće u Abu Dabiju, i moguće operacije u Egiptu, Omanu, Bahreinu, centralnoj Aziji ili Rusiji, rekao je Goodall.

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis