Politika

Turska zahteva da postane prva članica NATO-a u SCO

Izvor: Baris Balci i Selcan Hacaoglu/Bloomberg

18. septembar 2022, 15:32

Osmočlanu Šangajsku organizaciju za saradnju (SCO) predvodi Kina

Turska zahteva da postane prva članica NATO-a u SCO

Bloomberg Mercury

Turska traži članstvo u Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO) koju predvodi Kina, pošto predsednik Recep Tayyip Erdogan pokušava da sklopi saveze sa prijateljskim zemljama na istoku.

Erdogan je to saopštio nakon što je u petak prisustvovao samitu SCO u Uzbekistanu, gde je razgovarao sa liderima, uključujući predsednika Kine Xi Jinpinga i predsednika Rusije Vladimira Putina. Ako bi se Turska pridružila organizaciji, postala bi prva članica Severnoatlantskog saveza (NATO) koja bi se pridružila bloku.

"Naš odnos sa ovim zemljama će ovim potezom preći na novi nivo", rekao je Erdogan o SCO kada je razgovarao sa novinarima u gradu Samarkandu, gde je održan samit, prenosi turska državna novinska agencija Anadolija.

Njegovi komentari o potencijalnom nastojanju Turske za pridruživanje SCO usledile su pošto je Erdogan tražio, ali još nije mogao da obezbedi, jedan na jedan sastanak sa američkim predsednikom Joeom Bidenom u Vašingtonu nakon ovonedeljnog sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, tvrde sagovornici upoznati sa time. Njih dvojica će se možda ipak sresti tokom sastanka UN u Njujorku.

"Ono što Ankara radi nije traženje alternativa Zapadu, već uspostavljanje uravnoteženih odnosa sa celim svetom", rekao je na Twitteru Cagri Erhan, profesor međunarodnih odnosa koji je takođe član Savetodavnog odbora za bezbednost turskog predsednika.

Zasad nije bilo reakcije američke vlade ili NATO-a na kandidaturu Turske za članstvo u SCO.

Turska je povezana sa SCO od 2013. godine, kada je potpisala sporazum o partnerstvu. Punopravno članstvo u bloku dalo bi Erdoganu moć protiv Zapada i izglede za jače ekonomske veze, dok vlada pokušava da stabilizuje problematičnu ekonomiju uoči izbora sledeće godine. Osim Rusije i Kine, u osmočlanoj SCO su i Indija, Pakistan i Kazahstan.

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo