Opšte

Vojne vežbe Kine ometaju svetske lance snabdevanja

Izvor: Kevin Varley, Stephen Stapczynski i Ann Koh/Bloomberg

04. avgust 2022, 08:44

Vojne vežbe Kine ometaju svetske lance snabdevanja

Bloomberg

Pošiljaoci su preusmeravali brodove dok je Kina započela svoje najprovokativnije vojne vežbe u poslednjim decenijama oko Tajvana, stvarajući logističke glavobolje svetskim lancima snabdevanja.

Manevri koje je najavio Peking nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, održavaju se u šest različitih područja oko ostrva od četvrtka u podne po lokalnom vremenu do nedelje. Kina je savetovala brodovima i vazduhoplovima da se ne približavaju regijama u kojima se održavaju vežbe.

Neki brodovi nastavili su da plove kroz Tajvanski moreuz u četvrtak, a nekoliko ih je još uvek u zonama vežbi, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Do podneva je bilo približno 15 plovila u područjima vežbe, u poređenju sa 45 u isto vreme u sredu. Nije bilo brodova u zoni najbližoj kineskom kopnu u Tajvanskom moreuzu.

Brodovi se takođe preusmeravaju oko istočne strane ostrva, što će stvoriti kašnjenja od oko tri dana, procenjuju brodski posrednici. Odlaganja koja toliko traju nisu neuobičajena, a dugoročni efekat bi mogao biti minimalan ako se napetosti sledeće nedelje smanje.

Međutim, rizici za brodove koji putuju kroz kineske vode mogu biti složeni zbog lošeg vremena, što može izazvati dodatna kašnjenja. Grad Šenžen, u kom se nalazi kontejnerska luka Jantjan, zapadno od južnog kraja Tajvana, izdao je upozorenje zbog tropskog ciklona, pozivajući se na sistem niskog vazdušnog pritiska udaljen oko 117 kilometara od četvrtka ujutro.

Tajvanski moreuz je ključna ruta, a gotovo polovina svetske kontejnerske flote ove godine prolazi njome. Poremećaj je samo poslednja neugodnost za lance snabdevanja, koji su uzdrmani od početka pandemije i ruske invazije na Ukrajinu.

Najmanje jedan tanker za tečni prirodni gas južno od Tajvana promenio je kurs kako bi izbegao vojne vežbe, prema podacima praćenja brodova koje je prikupio Bloomberg. Nekoliko drugih brodova smanjuje brzinu kako bi izbegli manevre, što će rezultirati malim kašnjenjima u isporuci u Tajvan i druge obližnje zemlje, rekli su trgovci.

Bloomberg
 

Neki poljoprivredni kontejnerski tereti iz jugoistočne Azije u Kinu odloženi su za utovar sledeće nedelje kako bi se izbegli rizici, dok se neki nisu mogli odložiti i još uvek čekaju obaveštenja brodskih kompanija, prema jednom trgovcu robom sa sedištem u Šangaju.

Tajvanska pomorska lučka kancelarija izdala je upozorenje brodovima da izbegavaju područje gde će se održavati vežbe jer ne postoji fiksna ruta za pomorski prevoz, rekao je tajvanski ministar saobraćaja Wang Kwo-tsai.

Tajvanska Formosa Petrochemical Corp. saopštila je u četvrtak ujutro da trenutno nema kašnjenja ili odlaganja tereta koji putuju prema ili iz luke Mailiao. CPC Corp., koja ima rafineriju u Kašiungu, smeštenu u blizini jedne od zona bušenja, rekla je da njeno lučko poslovanje ostaje nepromenjeno.

"Vrlo smo oprezni i tražimo od lučkih i brodskih agenata da budu oprezni i da ne ulaze u zone vežbi", rekao je portparol FPCC-a Lin Keh-Yen.

- Uz pomoć Sharon Cho, Elizabeth Low i Winnie Zhu.

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo