Kompanije

Gasi se Kittyhawk, kompanija letećih automobila Larryja Pagea

Izvor: Mark Bergen, Julie Johnsson/Bloomberg

22. septembar 2022, 20:14

"I dalje razmatramo detalje o sledećim koracima", poručila je kompanija

Gasi se Kittyhawk, kompanija letećih automobila Larryja Pagea

Bloomberg

Kittyhawk, kompanija letećih taksija koju je pokrenuo milijarder Larry Page, suosnivač Googla, donela je odluku o obustavi poslovanja, kojom se odlaže dugoočekivano ostvarenje sna o razvoju letećih automobila.

"Odlučili smo da zatvorimo Kittyhawk", saopštila je kompanija na Twiteru. "I dalje razmatramo detalje o sledećim koracima."

Očekuje se da će se tehnologija kompanije zadržati u formi zajedničkog ulaganja kompanija Wisk Aero i Boeing. Odluka o zatvaranju Kittyhawka neće uticati na poslovanje Wiska, saopšteno je iz Boeinga u sredu.

Istorija kompanije Kittyhawk počinje 2010. godine, kada je bila poznata pod imenom Zee Aero. Bila je jedna od prvih koja je započela proizvodnju automobila sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (eng. Electric Vertical Take-off and Landing - eVTOL), sa ciljem "demokratizacije neba", odnosno omogućavanja lakog putovanja svima. Tajanstvenu kompaniju je vodio Sebastian Thrun, Googlov veteran koji je radio na razvoju automobila kojima ne upravlja vozač, kao i pametnih naočara, ali i na drugim projektima.

Ta kompanija je bila jedan od nekoliko startapova sličnog koncepta, za koji se ispostavilo da predstavlja veći izazov od onoga što se očekivalo. Leteća taksi vozila su se sudarala tokom testiranja, što je dovelo u pitanje njihovu sigurnost.

Business Insider je prethodno objavio planove za zatvaranje Kittyhawka.

Wisk je formiran kao zajedničko ulaganje između Boeinga i Kittyhawka 2019. godine, gde je Boeing uložio 450 miliona dolara. Ranije ove nedelje, Boeing i Wisk predstavili su viziju sveta u kom leteći taksiji mogu da lete zajedno sa većim komercijalnim avionima.

"Odluka Kittyhawka da obustavi poslovanje ne menja Boeingovu obavezu prema Wisku", rekla je portparolka Boeinga u mejlu. "Ponosimo se time što smo osnovali Wisk Aero i jedva čekamo da vidimo kako će uneti inovaciju i održivost u budućnost električnog vazdušnog putovanja."

Avijacijski gigant je u julu pomogao da se na međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi u Farnborou izloži Wiskova letelica Cora, na propelerski pogon. Osim finansiranja, Boeing je takođe obezbedio inženjerske konstrukcije za veću električnu letelicu sa četiri sedišta, za koju Wisk planira da dobije dozvolu od američkih regulatora.

Tržište letećih taksija i dalje beleži jaku konkurenciju, a među istaknutim kompanijama su Joby Aviation, Archer Aviation, nemačka kompanija Lilium NV i brazilski Eve, ali izgledi za budućnost ovih vozila su neizvesni. Vazduhoplovni regulator još nisu dali odobrenje da nova generacija letećih mašina prevozi ljude.

Cilj kompanije Kittyhawk je bio da stvori leteći taksi kojim bi se upravljalo na daljinu, koji bi bio manji i lakši od drugih eVTOL-a, i koji bi mogao da poleti sa bilo kog mesta. Kompanija je ciljala na manje od jednog dolara po milji, što bi značilo da bi oni bili jeftiniji od servisa za deljenje automobila.

Sada, zatvaranje Kittyhawka predstavlja kraj poglavlja jednog od najvažnijih pionira kada je reč o eVTOL vozilima, i pokazuje koliko je teško pronaći svoj put na tržištu. Od srede, na početnoj strani kompanije i dalje stoji sledeći natpis: "Ako neko to može, to smo mi."

(Tekst dopunjen detaljima o istoriji kompanije Kittyhawk u četvrtom paragrafu. Prethodna verzija teksta je korigovana ispravkom koja se tiče dana u nedelji navedenog u poslednjem paragrafu.)

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 7 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis