Politika

Liz Truss je pesimistična o trgovinskom sporazumu Britanije i SAD

Izvor: Kitty Donaldson/Bloomberg

20. septembar 2022, 09:50

Premijerka planira da se okrene više saradnji sa grupacijom CPTPP i Savetom za saradnju u Zalivu

Liz Truss je pesimistična o trgovinskom sporazumu Britanije i SAD

Bloomberg

Trgovinski sporazum između Velike Britanije i SAD je malo verovatan u kratkom ili srednjem roku, rekla je Liz Truss na svom debitantskom putovanju u inostranstvo u Njujorku kao britanska premijerka, dodajući da će se fokusirati na saveze na nekim drugim stranama.

Trgovinski sporazum sa SAD nekada je bio velika nada britanske izvozne politike nakon Bregzita, ali komentari premijerke oslikavaju rezignaciju britanskih političara zbog oklevanja Vašingtona da otvori formalne pregovore.

Truss je razgovarala sa novinarima tokom leta na godišnji sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će podršku Ukrajini staviti u centar spoljnopolitičkog razgovora i sastanaka.

„Trenutno se ne vode nikakvi pregovori sa SAD i ne očekujem da će oni početi u kratkom ili srednjem roku“, rekla je Truss kasno u ponedeljak. Umesto toga, Britanija je fokusirana na obezbeđivanje pristupa sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), savezu Saveta za saradnju u Zalivu i direktnom trgovinskom sporazumu sa Indijom, rekla je ona.

Premijerka je odbila da definiše šta je mislila pod vremenskim okvirom.

Savet za saradnju u Zalivu uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate među svojim članovima i šesto je najveće izvozno tržište Evropske unije. Grupacija CPTPP, između ostalih, uključuje Australiju, Kanadu i Japan i jedan je od najvećih trgovinskih blokova na svetu.

Umesto da insistira na traženju trgovinskog sporazuma, Truss je rekla da će se planirani sastanak sa predsednikom Joe Bidenom u sredu fokusirati na globalnu bezbednost, baveći se "ruskom agresijom i osiguravajući da Ukrajina prevlada i da Putin nema uspeha u Ukrajini".

Posmatrači će čekati da vide da li će Baiden iskoristiti sastanak da pokrene trnovito, nerešeno pitanje protokola o Severnoj Irskoj. U SAD - sa svojom velikom irskom dijasporom i mnogim političarima, uključujući predsednika, irskog nasleđa - podrška Sporazumu Velikog petka iz 1998. godine, mirovnom sporazumu za Severnu Irsku, duboka je.

Truss je takođe usvojila više diplomatski ton o odnosima Britanije sa Francuskom nego tokom trke za vođstvo Konzervativne stranke, kada je rekla da javnost još nije formirala  mišljenje o tome da li je predsednik Emmanuel Macron "prijatelj ili neprijatelj".

Ali nakon smrti kraljice Elizabete Druge, Macron se potrudio da naglasi dugogodišnje veze između dve nacije i prisustvovao je kraljičinoj sahrani u Londonu u ponedeljak. Truss je rekla novinarima da želi konstruktivan odnos sa Francuskom pre sastanka sa njim, koji je zakazan za utorak.

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo