Opšte

Sajt NBS bio u prekidu, poteškoće nemaju veze s hakerskim napadom

Autor: Ana Ristović

19. septembar 2022, 19:01

Centralna banka obavestila javnost o tehničkim poteškoćama

Veb-stranica banke zabeležila je prekid

NBS je u saopštenju objavila kurs dinara za utorak, ali ne i koliko je deviza kupila ili prodala

Sajt NBS bio u prekidu, poteškoće nemaju veze s hakerskim napadom

Depositphotos

Ana Ristović

Narodna banka Srbije (NBS) obavestila je u ponedeljak javnost o tehničkim poteškoćama zbog kojih je veb-stranica te institucije zabeležila prekid u radu. Kako je istakla, problemi nisu imali veze sa bilo kakvim hakerskim napadom, a stranica je ponovo aktivirana nešto pre 19.30 sati.

"Radi se na rešavanju ovog pitanja i brzom uspostavljanju ponovnog normalnog funkcionisanja ove stranice", poručila je prvobitno centralna banka u saopštenju u ponedeljak po podne.

NBS je navela da zvanični srednji kurs dinara prema evru, koji će važiti u utorak, 20. septembra, iznosi 117,3106.

"Po uspostavljanju ponovnog normalnog funkcionisanja, navedeni podatak će biti dostupan i na internet stranici Narodne banke Srbije", poručila je centralna banka u pomenutom saopštenju.

NBS u dokumentu nije objavila koliko je deviza prodala ili kupila na međubankarskom deviznom tržištu.

Ipak, kako je ranije za Bloomberg Adriju rekao finansijski analitičar u Generali Investments CEE Jakub Kratky, malo je verovatno da će centralna banka odustajati od dosadašnje monetarne politike koja se tiče održavanja kursa dinara.

"Posle izazovnih prvih meseci ove godine kada je NBS otpisala veliki deo svojih rezervi kako bi odbranila dinar, tokom leta su se tendencije promenile i rezerve su počele da rastu, iako su i dalje skoro devet odsto manje od početka ove godine", dodao je Kratky.

- Uz pomoć Aleksandre Nenadović

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 9 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo