Evropa

Isabel Schnabel, ECB: Kamate moraju rasti, uprkos mogućoj recesiji

Izvor: Alexander Weber/Bloomberg

22. septembar 2022, 15:38

Članica Izvršnog odbora ECB tvrdi da će Nemačka teško izbeći recesiju

Inflacija na najvišem nivou od uvođenja evra

Deutsche Bank najavljuje loše privredne izglede evrozone i dublju recesiju

Isabel Schnabel, ECB: Kamate moraju rasti, uprkos mogućoj recesiji

Bloomberg

Uprkos lošim prognozama za privredu evrozone, Evropska centralna banka (ECB) biće primorana da nastavi da podiže kamatne stope, objasnila je ekonomista iz Nemačke Isabel Schnabel, članica izvršnog odbora Evropske centralne banke.

Schnabel je u današnjem intervjuu za nemački portal t-online pojasnila da je među 19 članica evrozone stagnacija privrede verovatnija od recesije, ali za Nemačku tvrdi da će teško izbeći kontrakciju.

Iako je inflacija u evrozoni najviša u istoriji, pet puta viša od ciljane stope ECB-a, verovatno još uvek nije dostigla vrhunac.

"Preteći pad imao bi prigušujući učinak na inflaciju", izjavila je Schnabel. "Naravno, mi to uzimamo u obzir kada kalibriramo svoju monetarnu politiku. Istovremeno, početna je tačka vrlo niska, pa je vrlo verovatno da ćemo morati nastaviti podizati kamatne stope."

Isabel Schnabel | Alex Kraus/Bloomberg
 

U trenutku u kojem ljudi brinu da će inflacija premašiti ciljeve i u srednjem roku, važnije je poslati jasnu poruku građanima i uveriti ih kako se na ECB mogu osloniti te da će cene ponovo početi stagnirati, izjavila je Schnabel.

ECB se kreće po tankoj liniji, kako je to ove nedelje objasnio potpredsednik ECB-a Luis de Guindos, te su zvaničnici složni oko hvatanja ukoštac s inflacijom, ali se ustručavaju zbog rizika od dodatnog pogoršanja ionako sve lošijih izgleda za rast evropske privrede u slučaju prevelikog ili prebrzog dizanja kamatnih stopa.

Schnabelini komentari dolaze nakon što je Fed u sredu povećao referentne kamtane stope za 75 baznih bodova.

Duboka recesija

Istovremeno joj u prilog ne idu ni predviđanja Deutsche Banke, koja najavljuje loše privredne izglede evrozone i puno dublju recesiju, čemu je uzrok Rusija zbog svojih prepolovljenih isporuka energenata zbog sankcija koje joj je Evropa uvela nakon invazije na Ukrajinu.

Iako je ostalo još svega pet nedelja do nove moguće objave o povećanju kamatne stope, iz upravnog veća ECB-a nerado otkrivaju svoju planove.

"Od upravnog veća ECB-a očekujem nastavak povećanja kamatne stope na narednom sastanku", izjavila je Schnabel. "Ne mogu sa sigurnošću predvideti koliko će povećanje biti veliko, niti na kojoj bi se gornjoj granici moglo zaustaviti. Na temelju svih ekonomskih pokazatelja i podataka o inflaciji, odluke donosimo od sastanka do sastanka."

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija