Kompanije

Schneider otkupljuje Avevu za 9,48 milijardi funti

Izvor: Aaron Kirchfeld, Dinesh Nair, Albertina Torsoli/Bloomberg

22. septembar 2022, 10:06

Udeo se kupuje za 9,48 milijardi funti (10,8 milijardi dolara)

Kompanija već poseduje 59,14 odsto akcija Aveve

Schneider otkupljuje Avevu za 9,48 milijardi funti

Bloomberg

Schneider Electric je pristao da otkupi udeo od manjinskih akcionara firme Aveva Group, koja radi na razvoju industrijskih softvera, za 9,48 milijardi funti (10,8 milijardi dolara), u dogovoru koji će ojačati uporište francuske kompanije u Velikoj Britaniji.

Iz kompanije Schneider je u sredu izjavljeno da će otkupiti deo manjinskih akcionara za 31 funtu po akciji, čime su potvrđeni podaci ranijeg Bloombergovog izveštaja. Ta kompanija, koja već poseduje 59,14 odsto akcija Aveve sa sedištem u Kembridžu u Engleskoj, platiće još 3,87 milijardi funti za preostale akcije.

Izvršni direktor Schneidera Jean-Pascal Tricoire (59) steći će potpunu kontrolu nad imovinom za kojom je žudeo najmanje od 2015. godine, kada je kompanija napravila prvi neuspeli pokušaj da kupi Avevu. Kontrola nad Avevom će pomoći Schneideru da ubrza planove za prebacivanje elektrana i fabrika u vlasništvu svojih kupaca na nivoe sa više digitalnih usluga, prodajući softver koji smanjuje potrošnju energije i povećava efikasnost.

Aveva postaje najnovija od brojnih britanskih tehnoloških firmi koje je preuzeo strani akviziter i koja je delistirana sa Londonske berze, što je trend koji je izazvao zabrinutost u vladi.

Francuski industrijski gigant je prvobitno preuzeo kontrolu nad Avevom u dogovoru objavljenom 2017. godine, dobivši većinski udeo u kompaniji u zamenu za njenu softversku jedinicu i gotovinsko plaćanje. U to vreme, kompanije, uključujući Siemens i General Electric, takođe su investirale u sopstvene softverske poslove, proizvode koji bi pomogli klijentima da automatizuju, dizajniraju i optimizuju elektrane i fabrike.

Aveva - koja obezbeđuje softverske alate za komunalni sektor, proizvođače nafte i gasa, transportne firme i druge kompanije - navodi u saopštenju da je njen prihod opao u prvih pet meseci ove fiskalne godine "za srednju jednocifrenu stopu" u odnosu na godinu pre i troškovi su "znatno porasli".

"Iako Schneider već ima većinsko vlasništvo i imenovao je sadašnjeg generalnog direktora, učinak Aveve je bio donekle nedosledan i menadžment Schneidera bi mogao da vidi koristi od potpune kontrole, posebno u smislu usklađivanja strategije i brzine delovanja", rekao je analitičar RBC Capital Marketsa Mark Fielding, u obaveštenju investitorima u sredu.

Cena akcija je više od 40 odsto veća u odnosu na 23. avgust, poslednji dan trgovanja pre nego što je Bloomberg News izvestio o mogućoj ponudi za kupovinu. Očekuje se da će dogovor biti sklopljen u prvom kvartalu, a njime će Aveva dostići vrednost od 10,2 milijardi funti.

Akcije Schneidera pale su 0,9 odsto na 115,02 evra u 9.52 na trgovanju u Parizu. Akcije su ove godine pale za 33 odsto. Aveva je porasla 2,3 odsto na 31,17 funti u Londonu, malo iznad ponuđene cene.

Aveva će zadržati svoje sedište u Kembridžu, a Schneider neće uvesti "nikakvu materijalnu promenu" kada je reč o broju zaposlenih u Avevi, saopšteno je iz kompanije.

Ipak, preuzimanje će učiniti Avevu najnovijom britanskom tehnološkom kompanijom koju će preuzeti strani ponuđač. Vlada Velike Britanije sve više odbija te ugovore, koji su obuhvatili neke od najvećih tehnoloških preduzeća u zemlji u poslednjoj deceniji.

Kompaniju Arm sa sedištem u Kembridžu, koja dizajnira poluprovodnike za sve, od pametnih telefona do superkompjutera, kupila je SoftBank Groupa 2016. godine i sada planira javnu ponudu u Sjedinjenim Američkim Državama. Premijerka Liz Truss lobira kod japanskog investitora da bude listiran u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je Financial Times ovog meseca.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra prodaju velškog proizvođača čipova Newport Wafer Fab kompaniji u kineskom vlasništvu, a stvar naginje ka ograničavanju ili blokiranju preuzimanja više od godinu dana nakon potpisivanja, rekli su ljudi upoznati sa tim.

Kompanije Schneider i Aveva vode pregovore o spajanju od 2015. godine, kada je postignut prvobitni dogovor. Međutim, pregovori nisu uspeli jer je u narednim mesecima rasla zabrinutost o kompleksnosti poslovanja francuske kompanije i njenih troškova. Novi pregovori 2016. godine su se raspali dva dana nakon što su postali javni.

Od tada, Aveva je kupila Osisoft, proizvođača softvera kompanije SoftBank Group, 2020. godine za pet milijardi dolara, uključujući dugovanja.

Schneider je sarađivao sa kompanijom Citigroup, dok je Avevin finansijski savetnik bio Lazard,  a združeni finansijski savetnici i brokeri bili su JPMorgan Chase i Numis.

Posao i dalje moraju da odobre akcionari na sastanku koji se očekuje da se održi sredinom novembra i biće potrebna odobrenja regulatora.

(Tekst ažuriran komentarom analitičara u sedmom paragrafu.)

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 8 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis