Kompanije

Pad cena sirovina ukazuje da je pik inflacije prošao, kaže Musk

Izvor: Ed Ludlow/Bloomberg

05. avgust 2022, 18:24

U narednih šest meseci troškovi sirovina i komponenti kompanije će biti manji, kaže Musk

Pad cena sirovina ukazuje da je pik inflacije prošao, kaže Musk

Bloomberg

Izvršni direktor Tesla Inc. i najbogatija osoba na svetu, Elon Musk, rekao je da se mogu videti znaci da je globalna ekonomija “prošla vrhunac inflacije“.

Musk je na godišnjem sastanku proizvođača električnih vozila rekao da će u narednih šest meseci troškovi sirovina i komponenti kompanije biti manji. On je takođe potvrdio prethodne komentare, rekavši da očekuje blagu recesiju koja bi mogla trajati 18 meseci.

“Došlo je do pada cena, što ukazuje na to da smo prošli vrhunac inflacije“, rekao je Musk u Teslinom sedištu i fabrici u Ostinu. “Mislim da će doći do brzog pada inflacije u nekom trenutku u budućnosti“, izjavio je.

Globalne centralne banke krenule su na put jačanja politike dok inflacija pritiska potrošače i korporacije. U SAD potrošačke cene porasle su u junu za 9,1 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a zvaničnici Feda kažu da bi rast cena mogao biti sporiji. Sledeći izveštaj o inflaciji biće 10. avgusta.

“Donekle imamo uvid u kretanje cena tokom vremena“, rekao je Musk, navodeći potrebu kompanije da mesecima unapred kupuje sirovine pre nego što će biti korišćene. “Zanimljiva stvar koju sada vidimo je da cene više od polovine naših kompenenti padaju u vremenu od šest meseci“, dodao je on.

Dok Tesla ima globalnu nadležnost za ulazne troškove i zdravlje potrošača, Musk je upozorio da je “makroekonomska prognoza recept za katastrofu“ i rekao da njegovi komentari predstavljaju samo “nagađanje“ i “špekulacije“. Takođe je upozorio da bi trend mogao da se promeni.

Budući kupci predstojećeg futurističkog Cybertrucka mogu da postanu žrtve posledica inflacije, ukazao je Musk. Ovo vozilo inspirisano “Blade Runnerom“ otkriveno je 2019. godine i od tada se “mnogo toga promenilo“, izjavio je. U vreme kada je kompanija počela da prima rezervacije, govorilo se da će najosnovniji model imati cenu od 39.900 dolara.

“Specifikacije i cene će biti drugačije“, rekao je Musk. “Ne volim da budem neko ko saopštava par loših vesti, ali nije bilo načina da se predvidi inflacija koju i razni problemi koje je uzrokovala.“

 

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis