Region

Turizam se oporavlja u Adria regionu, cene utiču na ponašanje putnika

Izvor: Vanja Popović, Karlo Vajdić, Pia Bedene, Teo Zorić i Nataša Hadžispirkoska Stefanova

01. avgust 2022, 07:30

Uočljiv rast broja gostiju i noćenja u odnosu na 2021, ali brojevi još uvek niži nego 2019.

Srbija jedina u regiji s više noćenja nego 2019.

Slovenija i Hrvatska beleže najbrži oporavak

Turizam se oporavlja u Adria regionu, cene utiču na ponašanje putnika

Unsplash/Valentin Salja

Počeo je oporavak turizma u Adria regionu posle dve teške pandemijske godine, pokazalo je istraživanje Bloomberg Adrije. Cene sada igraju veliku ulogu u odlukama putnika, tako da većina neće odustati od putovanja, ali će se odlučiti za jeftinije ponude.

Sve zemlje regiona zabeležile su godišnji rast broja noćenja u proteklih godinu dana, a Slovenija ubedljivo vodi sa rastom od 256 odsto u junu. Druga je Hrvatska, gde je u maju zabeležen rast od 187 odsto, a slede Bosna i Hercegovina sa 78,3 odsto u maju, Severna Makedonija sa 68,6 odsto u maju i Srbija sa 60,8 odsto u junu. Međutim, uticaj pandemije se i dalje oseća te je samo u Srbiji zabeležen veći ukupan broj noćenja u poređenju sa 2019. godinom.

Evropska komisija za putovanja (engl. European Travel Commission – ETC) predviđa da će ukupan broj dolazaka u Evropu ovde godine biti 30 odsto niži od broja dolazaka 2019. Međutim, ETC očekuje da će se oporavak u putovanjima unutar zemalja potpuno oporaviti u toku godine, dok će se međunarodni turizam prevazići rezultat iz 2019. godine tek 2025.

Prema analitičarima Bloomberg Adrije, početkom 2022. godine došlo je do blagog pada u broju putovanja, ali rastu tražnje doprinelo je ukidanje obaveznog testiranja i drugih restrikcija u vezi sa pandemijom virusa kovid 19. Samim tim, pandemija sve ređe utiče na odluke o putovanjima.

Do jače tražnje dolazi uprkos inflaciji jer su putnici akumulirali dodatna sredstva kada nisu mogli da putuju pa je tako vidljiv i rast u prodaji karata za događaje poput festivala i koncerata, posebno u letnjim mesecima. Pored toga, cene u turizmu su se oporavile i blizu su nivoa od pre tri godine, ali ovom trendu nije doprinelo samo povećanje cena nafte ured rata u Ukrajini, već i pritisci radne snage. Naime, veliki broj ljudi je bio primoran 2020. da napusti turizam i usluge. Kako je oporavak privrede počeo i tražnja krenula da raste, postalo je očigledno da postoji manjak zaposlenih u ovom sektoru – samim tim oni koji u njemu rade zahtevaju veće zarade.

Istovremeno, uprkos visokoj inflaciji, podsticajne mere koje su imale za cilj jačanje potrošnje i dalje pomažu turizmu.

Rat u Ukrajini stvorio je dodatnu tražnju jer oni koji beže od sukoba iznajmljuju smeštaj. Međutim, sukob predstavlja i rizik jer je skok cena nafta uzrokovao povećanje troškova i omeo lance snabdevanja, što može negativno uticati na turizam zbog rastuće inflacije. Pored toga, negativan uticaj može imati i ponovo rasplamsavanje virusa kovid 19 kroz nove sojeve.

Putovanja avionom u Adria regionu niža su u poređenju sa ostatkom Sredozemlja, posebno zbog smanjenja broja turista iz Rusije. Uprkos tome, vidljiv je oporavak u ukupnom broju letova iz svih zemalja u regionu, a letnji period će tome dodatno pomoći.

Turistički aranžmani za leto su sve češće popunjeni te ostaje da se vidi da li će se tendencija oporavka nastaviti i u jesenjem i zimskom periodu, posebno u trenucima rizika po platežnu moć stanovništva.

Sve vesti iz rubrike Analiza

Delta Holding
Kompanije

Delta Holding

Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

13.06.2022

Analiza

sve vesti iz rubrike Analiza